Vraag het een arts

Vragen over longkanker: diagnose, behandeling, prognose

nr: 6206 - 05 september 2010

Waarom heeft m'n vriendin nu weer zo veel pijn?

Na de diagnose niet-kleincellige longkanker in dec. 2009 is m'n vriendin in februari tot april 2010 met een combinatie van chemo- en bestralingstherapie behandeld. De 2 scans die ze nadien onderging zouden wijzen op een effectieve behandeling, maar door littekenweefsel is een absolute vaststelling niet mogelijk. Na een langdurige en zware herstelperiode is ze onverwacht erg kortademig geworden en moet veel hoesten. Enkele kuren met pretnisol hebben niet het gehoopte resultaat gegeven. De derde afbouw naar 5 mg pretnisol heeft tevens een ernstige pijn onder de linkerborst, rug, schouder en soms de nek toegevoegd. Ze slaapt al geruime tijd met het rugdeel van haar bed omhoog, slechts op haar rechterzij en is veelvuldig wakker vanwege de pijn. ook het eten gaat haar steeds moeilijker af, wat ze ook tijdens en kort na de behandelingen al heeft meegemaakt.Dit terwijl haar pijnbestrijding , die een periode op nul is geweest,nu weer is verhoogd naar 3 maal 10 mg oxycontin per dag. Haar specialist geeft als oorzaak een mogelijke bestralingsontsteking, maar er is al zoveel tijd versteken na de behandelingen! Zij maakt zich erg ongerust over mogelijke uitzaaiingen. Wat is uw mening of verklaring voor haar pijn? Bij voorbaat hartelijke dank!
- Rudy

Antwoord

Ik kan me voorstellen dat u zich erge zorgen maakt. De klachten van kortademigheid zouden inderdaad van een "bestralingsontsteking" kunnen komen, maar dat zou op een CT-scan van de longen duidelijk te zien moeten zijn. Zo'n ontsteking kan maanden na afloop van de bestraling nog optreden.
De klachten van pijn en minder goed kunnen eten zo lang na de bestraling (en zeker als deze klachten al weer waren verdwenen) kan ik niet goed verklaren. Er zou toch middels een CT-scan van de longen en eventueel een oesophagoscopie (een inkijk in de slokdarm) meer duidelijkheid omtrent deze klachten verkregen moeten worden. Het blijft dan ook vaak moeilijk om zonder de patiënte en de foto's gezien te hebben u meer duidelijkheid over deze klachten te geven.

Terug naar het overzicht                  Vorige vraag - Volgende vraag