Vraag het een arts

Vragen over longkanker: diagnose, behandeling, prognose

nr: 5637 - 14 januari 2010

hoe merk je of er uitzaaiingen zijn?

Mijn man heeft kleincellige longkanker zonder uitzaaiingen. Hij heeft direct 4 kuren cisplatin/etoposide met gelijktijdig 25 longbestralingen gehad. Daarna bleek de tumor grotendeels verdwenen en het restantje wat er nog zit kan door de nawerking van de behandelingen nog kleiner worden of zelfs weg gaan of het is littekenweefsel zo is ons verteld. Hij heeft daarna ook 12 preventieve schedelbestralingen gehad. Mijn vraag aan u is: Als er toch uitzaaiingen komen uit dat restant bijv hoe merk je dit? Krijg je pijn op de plek van de uitzaaiing? Raak je verward als het in je hersens zit? Of kom je daar toevallig achter bij een foto of scan???
- Moeke

Antwoord

Uitzaaiingen zullen niet zo gauw komen vanuit de plek die nog nog rest (het is inderdaad maar de vraag of dat nog tumor is). Als er uitzaaiingen komen, dan bestaan die nu al: vandaar dat de chemotherapie wordt gegeven om eventuele uitzaaiingen die je niet kunt ontdekken met de huidige methoden, toch ook te doen verdwijnen, en preventieve hersenbestraling om eventuele minimale hersenuitzaaiingen te doen afsterven (chemotherapie komt minder goed in de hersenen, vandaar de extra bestraling). Dat lukt ook best in een redelijk aantal van de gevallen.
Als de uitzaaiingen dan gaan groeien dan geven ze meestal pijnklachten ter plaatse, b.v. in de botten of de lever. Ook hoofdpijn, duizeligheid, verwardheid etc. bij uitzaaiingen in de hersenen.

Terug naar het overzicht                  Vorige vraag - Volgende vraag