Vraag het een arts

De rubriek 'Vraag het een arts' is verplaatst naar de site van Longkanker Nederland. Op deze site kunt u alleen de oude vragen nog inzien.

Archief vragen

Longkanker Nederland op Facebook

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg Longkanker Nederland dan op onze Facebookpagina.

nr: 6096 - 25 juli 2010

Is 3 maanden wachten (d.i. protocol) verantwoord?

Diagnose longkanker, 2 vlekken op rechterlong van 5 en 3 mm, tevens knobbel in oksellymfeklier.Afgelopen maandag weer met ernstige benauwdheids en pijnklachten in ASZ dordrecht geweest. Slik nu morfine, longarts gaat in september verder kijken, zoals ik al aangaf volgens het protocol. Dit is voor mij onaanvaardbaar, heb nu second opinion aangevraagd bij Erasmus MC in Rotterdam. Dit gaat ook weer enige maanden duren. Heel, heel graag Uw advies
- Ed Van de Ruit

Antwoord

Vlekjes van 5 mm en 3 mm zijn niet verder te onderzoeken. Er wordt altijd een periode gewacht om te kijken of deze vlekjes groeien of niet en of er met verder onderzoek een zekere diagnose gesteld kan worden.
In ieder geval hebben uw klachten van benauwdheid en pijn niets met deze twee vlekjes te maken! Die zijn te klein om klachten te veroorzaken.
De knobbel in de oksel zou wel veel vlugger benaderd kunnen worden, ik kan u adviseren hiermee naar uw huisarts of longarts te gaan. Met een ECHO of CT kan aangetoond worden of die knobbel verontrustend is. Ik neem trouwens aan dat met de CT van de longen er ook naar de oksel gekeken is, want dat gebied wordt tegelijkertijd meegescand.

Terug naar het overzicht                  Vorige vraag - Volgende vraag