Longkanker algemeen

Longkanker algemeen

Als u, of iemand in uw omgeving, longkanker heeft, dan komt er een heleboel op u af. Longkanker is een ernstige ziekte, en de diagnose komt vaak als donderslag bij heldere hemel. Meestal is er weinig tijd om te praten en beslissingen te nemen, en moet er snel ingegrepen worden.

Hoe longkanker ontstaat

De belangrijkste oorzaak van  longkanker is het roken van sigaretten. Ook het roken van sigaren en pijp vergroot de kans op het krijgen van longkanker, net zoals het uitoefenen van sommige beroepen. Door de langdurige inwerking van prikkels veroorzaakt door schadelijke stoffen, ontstaan er veranderingen in het genetisch materiaal van de cellen in de longen. Daardoor gaan deze cellenuiteindelijk ontsporen. De onbelemmerde celgroei gaat  ten koste van weefsel in de omgeving. Vaak gebeurt het dat deze cellen zich via de lymfeklieren en de bloedbaan verplaatsen naar andere delen van het lichaam en daar uitgroeien tot uitzaaiingen van longkanker. Maar longkanker komt ook voor bij mensen die nooit gerookt hebben, of waarbij geen blootstelling aan andere kankerverwekkende stoffen kan worden aangegeven. Een “spontane” verandering (mutatie) zal waarschijnlijk in dit geval ten grondslag liggen aan de ontwikkeling van de tumor.

Soorten longkanker

Longkanker wordt onderverdeeld in kleincellige en niet-kleincellige longkanker. Daarnaast bestaat er het mesothelioom, wat kanker van het long- of borstvlies is.

De niet-kleincellige vorm van longkanker – het woord zegt het al - wordt gekenmerkt door vrij grote cellen. De groeisnelheid van deze vormen is verschillend. Niet-kleincellige longkanker zaait relatief langzaam  uit door het lichaam. Deze tumor is meestal al langere tijd in het lichaam gegroeid, voordat het wordt ontdekt. Tussen het ontstaan van de tumor en het tijdstip waarop deze wordt ontdekt, liggen soms vele jaren. In die periode kan de tumor zich al uitgezaaid hebben door het lichaam.

Ongeveer 20% van de gevallen van longkanker is kleincellig. Deze vorm van longkanker kenmerkt zich door hele kleine, kwetsbare cellen die zich bijzonder snel delen. Hierdoor kunnen zij zich razendsnel door het lichaam verspreiden. Vaak is kleincellige longkanker dan ook al uitgezaaid op het moment dat klachten ontstaan. De behandeling van kleincellig longkanker is anders dan bij niet-kleincellige longkanker. In de meeste gevallen zal er niet operatief worden ingegrepen, maar wordt er behandeld door middel van chemotherapie en radiotherapie (bestraling).

Mesothelioom, ook wel longvlieskanker of borstvlieskanker genoemd, is een specifieke kanker, veroorzaakt door de inademing van asbest. Asbestvezels worden ingeademd en nestelen zich in de longvliezen. Daar prikkelen zij de bekledende cellen en veroorzaken dusdanige veranderingen, dat deze cellen in kwaadaardige tumorcellen veranderen.

Symptomen van longkanker

Bij longkanker zie je vaak lange tijd helemaal geen symptomen. De symptomen van longkanker zoals u ze hieronder vindt, zijn bovendien vrij algemeen, en kunnen een heleboel andere oorzaken hebben. Als u één of meerdere van deze symptomen heeft kunt u het wel beter even laten nakijken. Maakt u dan een afspraak met uw huisarts. Wat het ook is, uw huisarts kan u helpen.

 • Een hardnekkige prikkelhoest die langer dan drie weken aanhoudt
 • Soms een beetje bloed in het opgehoeste slijm
 • Ontstekingen van de luchtwegen die maar niet overgaan, ook niet met antibiotica
 • Meer slijmvorming
 • Kortademigheid
 • Heesheid zonder keelpijn
 • Pijn op de borst
 • Zwelling van het gezicht of de nek

Vaak gaat dit gepaard met een slechtere conditie. Dat kunt u merken aan:

 • Vermoeidheid
 • Gewichtsverlies zonder duidelijke aanleiding
 • Slechte eetlust

Voorkomen van longkanker

Roken is in 90% van de gevallen de oorzaak van longkanker. Hoe meer, en hoe langer iemand gerookt heeft, des te groter is de kans op longkanker. Stoppen met roken dus! Iedere sigaret die je rookt vergroot je kans op longkanker, dus iedere sigaret die je minder rookt, verlaagt je kans op longkanker.

Mensen die vaak in rokerige ruimtes verblijven, hebben een iets hogere kans op het krijgen van longkanker. Andere mensen met een verhoogd risico zijn mensen die in contact komen met stoffen als asbest, koolteer of arseen.